• Koolrabi salade

  • Witte koolsalade gemarineerd met Mirin en sesam

    Witte koolsalade gemarineerd met Mirin en sesam

    Benodigdheden voor 4 porties: 400 à 500 gr witte kool in dunne reepjes 4 eetlepels appelazijn 4 eetlepels Mirin mespunt chili peper 1 eetlepel lijnzaadolie 2 lepels sesamolie   Meng alles goed door elkaar en laat de kool minimaal 30 minuten marineren. Eventueel garneren met sesamzaadjes.

  • Iets lekkers bij de thee

    Iets lekkers bij de thee

    Lekker bij de koffie of thee, of gewoon als snack: no-bake Banaan-havermout balletjes of no-bake Appel-kaneel balletjes. Makkelijk te maken en snel klaar.   Banaan-havermout balletjes Benodigdheden voor circa 7 balletjes: 1 goed rijpe banaan 2 theelepels maple syrup 1/2 theelepel kaneel 3 1/2 grote handen met (grove of fijne) havermout (optioneel) een beetje vanille

  • havermout pancakes

    havermout pancakes

    Benodigdheden voor 4 grote pancakes: 100 gr (1 grote cup) fijn gemalen havermout 1 grote cup havermelk 2 theelepels bakpoeder snufje zout 1 ei 1 theelepel olie of kokos olie   Roer alles goed door elkaar en bak de pancakes aan beide kanten op een zacht vuur in een pan met 1 theelepel olie of kokos olie. De pancakes

  • Noedels met gegrilde groente en Japanse sojasaus

    Noedels met gegrilde groente en Japanse sojasaus

    Voor 4 à 5 grote porties: een pak Soba (boekweit) of Udon noedels, een courgette in blokjes, een bakje oesterzwammen in reepjes, 400 gr gekookte sperzieboontjes, 400 gr gekookte spinazie, 2 lepels sesamolie, 1 lepel rijstolie, 2 lepels Tamarinde pasta, Japanse sojasaus. Meng de courgette en champignons met de lepel rijstolie en Tamarinde pasta en

  • Miso soep met soba noedels en paddestoelen

    Miso soep met soba noedels en paddestoelen

    Het ziet er niet zo mooi uit, maar het is echt lekker en bijzonder gezond! Soba noedels zijn boekweit noedels; te koop in de supermarkt. Eén portie miso soep per persoon voorbereiden. Een handvol boekweit noedels koken in de miso bouillon met 250 gr champignons en 150 gr andere paddestoelen. Optioneel: handvol gedroogd zeewier, te

  • Parelgort risotto

    Parelgort risotto

    Een pakje parelgort (te koop bij supermarkt), een bakje champignons en een bakje oesterzwammen, 400 gr spinazie, twee grote uien, teen knoflook, geraspte parmezaan, één blik tomaten op sap, peterselie en een paar takjes rozemarijn of tijm. De parelgort koken volgens de gebruiksaanwijzing. De uien, knoflook, champignons en oesterzwammen bakken in een lepel olijfolie met

  • Quiche met asperges

    Quiche met asperges

    Een klassieker zonder room en kaas Een pak diepvries dinkel (rogge) bladerdeeg te koop bij Natuurwinkels of zelf een deeg kneden met 250 gr spelt meel, 125 gr boter of Ghee (lactose vrij en suiker vrij boter), snuf zout, 1 eierdooier, 50 ml water 250 g groene asperges, 100 gr biologische gerookte zalm, 4 eieren,

  • Gevulde paprika met quinoa

    Gevulde paprika met quinoa

    Voor 4 personen: 4 grote paprika, een kop gekookte quinoa,  halve plak feta, bosuien, peterselie, 2 rijpe tomaten in blokjes, één ei.   Vulling: gekookte quinoa mengen met de ei, feta in kleine blokjes, gesneden bosuien, 2 eetlepels peterselie en de tomaten Paprika’s schoonmaken en de helften vullen met de quinoavulling. 2 lepels olijfolie verdelen

  • Curry van kikkererwten

    Curry van kikkererwten

    2 glazen potten met kikkererwten. Gedroogde kikkererwten zijn ook makkelijk te voorbereiden. Eén dag of nacht in ruim water laten wekken en 45 minuten koken op zacht vuur met 2 laurierbladen en een beetje zout. 1 pakje kokosmelk, 2 eetlepels Thaise curry kruiden (groen of geel of rood), verse koriander, 2 aardappels in blokjes, 2

  • Stoofschotel met venkel, citroen en olijven

    Stoofschotel met venkel, citroen en olijven

    2 stronken venkel in dunne schijfjes, handvol zwarte olijven (kies voor olijven zonder E-nummers), het sap van een halve citroen, 2 lepels olijfolie. Alle ingrediënten 15 minuten laten stoven op een zacht vuur.

  • Tarte Tatin light

    Tarte Tatin light

    Een klassieker, iets lichter gemaakt, met diepvries volkoren bladerdeeg van de natuurwinkel, een eetlepel Ghee i.p.v boter en kokosbloesemsuiker. Sinaasappel schil (kies voor een bio sinaasappel), 4 eetlepels kokosbloesemsuiker en 1 eetlepel Ghee (geklaarde boter te koop bij AH of Natuurwinkels) verspreid over de appels. De appels 15 minuten zacht laten worden in een voorverwarmde

  • Quinoa salade met kerstomaatjes en kikkererwten

    Quinoa salade met kerstomaatjes en kikkererwten

    Als lunch gerecht voor 2 personen of als voorgerecht voor 4 personen: 250 gr quinoa koken samen met een kruiden bouillonblokje volgens de gebruiksaanwijzing. Laten afkoelen en mengen met een afgespoelde kikkererwten uit een pot. Gedroogde kikkererwten zijn trouwens ook makkelijk voor te bereiden en te gebruiken: 1 nacht laten weken en 90 minuten koken

  • Frittata met spinazie en groene kruiden

    Frittata met spinazie en groene kruiden

    Voor een grote frittata: 6 eieren, 400 gr spinazie, handvol verse peterselie, handvol koriander, handvol bieslook fijn gesneden. Peper, zeezout, snufje cayenne peper, eetlepel kurkuma. Spinazie laten slinken in een pan. Een ovenschaal bedekken met bakpapier. Geklopte eieren, kruiden,specerijen en spinazie op het bakpapier gieten. 45 minuten bakken op 180 graden. Kan zowel warm als

  • Sinaasappel met kaneel

    Sinaasappel met kaneel

    Simpeler kan het niet, als snack of licht dessert: blokjes of schijfjes sinaasappel met kaneel. Het kan koud of kort gebakken in een koekenpan met een lepel honing. Waarom kaneel? Kaneel bevat chroom en dat heeft een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel. Ook verbetert het je bloedcirculatie en het heeft een verwarmend effect op je

  • Rode bietsalade met edamame boontjes en sumac

    Rode bietsalade met edamame boontjes en sumac

    Een licht lunchgerecht of voorgerecht. De Edamame boontjes zijn rijk aan eiwit. Bieten het liefst stomen. Het duurt vrij lang, ruim 1 uur maar ze bevatten op deze manier meer vitaminen en meer smaak. Gekookte bieten zijn een prima oplossing bij gebrek aan tijd. Met andijvie, rucola en veldsla onderaan. Dressing naar keus voorbereid met

  • Zwarte of rode Thai rijst met zwarte bonen

    Zwarte of rode Thai rijst met zwarte bonen

    Zwarte of rode Thai rijst is een duurdere biologische rijst, het bevat, net als zilvervliesrijst, veel vitaminen en nutriënten. Vol van smaak en het bevat meer eiwitten (10,2 gr per 100 gr) dan gewone rijst. Voor 4/5 personen: 250 gr ongekookte rijst, 2 grote uien, 2 teentjes knoflook, sesamolie, 300 à 400 gr gekookte zwarte

  • Zoete aardappelsalade

    Zoete aardappelsalade

    Een gezonde variant op de klassieke aardappelsalade met mayonaise. 3 grote zoete aardappelen (bataat) in blokjes, een pot kappertjes, biologische mayonaise, bieslook, 1 avocado, spinazie en een little Gem (kleine gekropte Romeinse sla) of andijvie voor de salade, 2 hardgekookte eieren. De bataat stomen of kort koken totdat ze net zacht zijn en laten afkoelen.

  • Salade van kikkererwten en gegrilde groenten

    Salade van kikkererwten en gegrilde groenten

    Als lunchgerecht of bijgerecht: 1 pot biologische kikkererwten en 1 pot mais, goed afspoelen. 2 Pastinaak en 2 of 3 wortels (eventueel van verschillende kleuren): De groente met zeezout, peper, beetje rozemarijn en 2 lepels rijstolie of sesamolie in de oven op 200 graden, 30 minuten laten grillen. Alles door elkaar mengen met een lepel

  • Havermout met amandelmelk en gestoofde peren

    Havermout met amandelmelk en gestoofde peren

    Als ontbijt of snack: 50 gr havermout, handvol gedroogde cranberries, 1 eetlepel zonnebloempitten. 1 eetlepel pompoen pitten een nacht/of dag laten weken met amandelmelk. Zorg dat de havermout goed onder de melk zit. Een peer in blokjes kort laten stoven met een theelepel kaneel. Je kunt het warm of koud eten.

  • Wortelsoep met komijn en kurkuma

    Wortelsoep met komijn en kurkuma

    Voor 4 à 5 kommen soep: 1 pond wortels in schijfjes en 2 grote uien. De groenten 1 minuut fruiten in 1 theelepel kokosolie, 1 eetlepel kurkuma en 1 eetlepel komijn toevoegen met een beetje zwarte peper. 1 liter water en een vegetarisch bouillonblokje toevoegen, liefst met minder zout (te koop bij Natuurwinkels). De soep

  • Suikervrije stoofperen

    Suikervrije stoofperen

    Voor 1 kilo peren: 1 glas droge witte wijn, 1 kaneelstok, 5 cardamon peulen, 1 theelepel vanille extract en 2 glazen water. Peren aan de kook brengen en 45 à 60 minuten op zacht vuur laten stoven totdat ze gaar zijn.

  • Venkelsalade met sinaasappel, olijven en rucola

    Venkelsalade met sinaasappel, olijven en rucola

    Lunch gerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen. Een venkelknol in dunne schijfjes, een zakje rucola, 2 eetlepels Taggia olijven, 2 sinaasappels in schijfjes, zeezout, chilivlokjes en peper. Dressing: 2 theelepels mosterd, 1 theelepel honing, 2 eetlepels appelazijn en 2 eetlepels biologische olijfolie.

  • Rijstschotel met aubergines, courgettes en quorn

    Rijstschotel met aubergines, courgettes en quorn

    6 grote porties: 1 mok ongekookte zilvervliesrijst. Wilde rijst of rode Thai rijst is ook perfect. Rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing en mengen in een grote ovenschaal met: 2 courgettes, 1 prei, 1 aubergine; alles gesneden in kleine blokjes of ringen. De rijst/groentemix goed mengen met 2 pakjes Quorn gehakt, 2 theelepels Za’atar, 1 pak

  • Pompoen uit de oven met 3 kleuren quinoa en champignons

    Pompoen uit de oven met 3 kleuren quinoa en champignons

    Voor 4 porties quinoa: 200 gr quinoa koken volgens de gebruiksaanwijzing met een kruiden bouillonblokje. 250 gr champignons bakken in 2 lepels sesamolie met een beetje tijm en knoflook. De gebakken champignons mengen met de quinoa. Voor de liefhebbers handvol feta bovenop verkruimelen. Gegrilde pompoen: Een biologische pompoen in 4 stukken snijden, zaadjes verwijderen. Pompoen

  • Spinazie met citroen en olijfolie

    Spinazie met citroen en olijfolie

    Super simpel en erg lekker als bijgerecht: 800 gr spinazie stomen of laten slinken in een grote pan. Zeezout, theelepel gember, beetje citroensap en 2 lepels goede olijfolie koud toevoegen.

  • Groente gerecht broccoli met erwtjes

    Groente gerecht broccoli met erwtjes

    Met een goede dressing worden alle groente lekker: Een pak diepvries biologische erwten stomen met een stronk broccoli in stukjes. Dressing door de warme groente mengen. Dressing: 2 lepels olijfolie, 2 eetlepels verse of gedroogde peterselie en 2 eetlepels verse of gedroogde basilicum.

  • Pompoensoep met Avocado op toast

    Pompoensoep met Avocado op toast

    Voor 4 grote porties: Een pompoen in blokjes snijden, 2 kruiden bouillonblokjes, laurierblad, 2 theelepels kurkuma, zwarte peper, 2 theelepels komijn, 2 theelepels gember in poeder of vers geraspt, 2 theelepels koriander.   De pompoen koken tot het zacht is samen met de bouillon blokjes en laurierblad. Kruiden toevoegen. Laurierblad weghalen en het geheel pureren.

  • Spruitjes met kastanjes

    Spruitjes met kastanjes

    Voor 4 personen: 500 gr. gestoomde spruitjes en 250 gr. kastanjes uit een pot. Serveren met verse of gedroogde peterselie en een eetlepel sesamolie.

  • Appel havermout crumble (suiker- en lactosevrij)

    Appel havermout crumble (suiker- en lactosevrij)

    Voor 4 à 5 porties: 4 appels in blokjes gesneden gemengd met 2 theelepels kaneel, 1 theelepel vanille-extract, zest geraspt van een halve biologische sinaasappel. Voor de crumble: een grote cup havermout, een grote cup kokosbloesem suiker, een grote cup Ghee (geklaarde boter te koop bij natuurwinkels of bepaalde supermarkt) De appels 10 minuten zacht

  • Zoete aardappelschotel gratin

    Zoete aardappelschotel gratin

    Voor 4 porties: 4 grote zoete aardappels (ze zijn soms oranje of wit) gesneden in plakjes, 1 pakje amandelroom of haverroom, 50 gr geraspte parmezaan, zeezout en peper, 2 theelepels rozemarijn of tijm. De aardappelen in dunne schijfjes snijden en in een ovenschaal plaatsen. Room mengen met parmezaan, zout en peper en kruiden en over de

  • Spelt rozijnenbrood

    Spelt rozijnenbrood

    nodig: 400 gram speltbloem (kan ook met tarwe) 100 gram speltmeel 400 gram cranberries en rozijnen 1 ei 2 theelepels kaneelpoeder 125 gram lauw water 125 gram melk thelepel suiker theelepel zout 2 theelepels droge gist Laat de cranberries/rozijnen 30 minuten wellen in een kom en giet ze daarna af en dep ze droog. Meng

  • Vis uit de oven

    Vis uit de oven

    Voor 4 personen: 4 moten (100 gr.) kabeljauw of andere witvis, 4 of 5 sjalotten, 25 cl witte wijn, suikervrije tomatenpassata (biologische pasta saus, A.Heijn huismerk is prima), zeezout, peper, peterselie en 2 lepels olijfolie. Simpeler kan het niet; alles in een ovenschaal, behalve de peterselie, en 20 minuten in de oven gaar laten worden op